Denník SaS


Billboardy (všetky)

Tímlíderkou SaS pre pôdohospodárstvo J. Halgašová, expertom strany na potravinárstvo M. Žiak

pošli na vybrali.sme.sk

Jarmila Halgašová, donedávna riaditeľka Slovenskej potravinárskej komory, sa stala novou tímlíderkou strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre pôdohospodárstvo. Miroslav Žiak, ktorý vyštudoval bezpečnosť potravín, je novým expertom SaS na potravinárstvo.

Predseda liberálov Richard Sulík na tlačovej besede uviedol, že SaS je a vždy bola strana odborníkov. „Ako rastieme, rastú na nás odborné nároky ešte viac. Potrebujeme mať pokryté všetky oblasti, aby keď príde čas a staneme sa súčasťou vlády, mohli sme hneď od začiatku začať riešiť problémy, nakopené v mnohých prípadoch aj za desaťročia,“ povedal R. Sulík.

Sulík pripomenul, že za uplynulých 28 rokov sa poľnohospodárstvo a potravinárstvo dostalo do kritického stavu. „Každoročne je viac poľnohospodárskych surovín, ktoré vyvážame a zvyšuje sa množstvo dovezených potravín. Suroviny teda vyvážame a poskytujeme zamestnanie a mzdy ľuďom v zahraničí a naopak, dovážame produkty s pridanou hodnotou. V potravinárstve a poľnohospodárstve navyše ubúda zamestnancov. Pomer hrubej produkcie potravín k HDP je tretí najnižší, pomer pridanej hodnoty k HDP tretí najnižší v EÚ,“ poznamenal R. Sulík.

Tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová predstavila tri priority SaS pre oblasť pôdohospodárstva a potravinárstva. Sú to sebestačnosť, transparentnosť a konkurencieschopnosť.

„Sebestačnosť zabezpečíme tak, že zaradíme potravinárstvo a poľnohospodárstvo medzi priority vlády, národné hospodárstvo by nemalo byť postavené len na jednom pilieri. Financovanie z eurofondov, ale aj prostredníctvom štátnej pomoci, musí byť transparentné. Je potrebné znižovať podnikateľom administratívnu záťaž pri získavaní finančných prostriedkov. Zvýšenie konkurencieschopnosti slovenského potravinárstva možno dosiahnuť spoluprácou s vybranými rezortami, najmä hospodárstva, financií a školstva. Treba odstraňovať nadprácu pri preberaní európskych zákonov, keďže naše kritériá a povinnosti sú často prísnejšie ako tie z EÚ, a to vytvára ďalšie prekážky pre podnikateľov,“ vymenovala J. Halgašová svoje priority.

Podľa Miroslava Žiaka je kľúčovým problémom, ktorý riešia potravinári, najmä narastajúce legislatívne zaťaženie. „Príliš veľa zákonov a byrokracie bráni rozvoju tejto oblasti na Slovensku. Napríklad spomeniem nový zákon o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorý zvýšil náklady výrobcov na recykláciu odpadov z obalov z 5 miliónov eur ročne na 35 – 40 miliónov eur.“ Žiak spomenul aj legislatívnu záťaž prevádzok verejného stravovania. „V súčasnosti finišujeme s hygienickou príručkou, ktorá zásadným spôsobom zjednoduší produkciu a činnosti vykonávajúce v týchto zariadeniach,“ povedal M. Žiak a dodal, že túto príručku chce SaS poskytnúť všetkým prevádzkovateľom bezplatne – tak, aby ju mohli priamo aplikovať v praxi.

Archív