Vyhlásenie A. Baránika: Je čas sa kriticky pozrieť na voľbu ústavných sudcov

Štandardný obrázok článku
Vyhlásenie poslanca NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a tímlídra SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika k vypočutiu kandidátov na Ústavný súd SR:

„Po tom, čo predseda NR SR Andrej Danko vyhlásil už v poradí štvrtýkrát voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, je čas sa kriticky pozrieť na dôvody, pre ktoré boli predchádzajúce voľby neúspešné.

Netreba pritom hovoriť len o zjavnom primárnom dôvode, ktorým je to, že vládna koalícia vnímala a vníma Ústavný súd ako nástroj na zneužitie nášho plochého ústavného systému pre svoje podlé ciele. Treba sa aj pýtať, prečo sa viacerí, ktorí sú v zmysle ústavy či zákona aktérmi súvisiaceho postupu, na tomto podvode na voličoch zúčastňujú.

Preto sa pýtame: Prečo si niektoré oprávnené subjekty zhoršujú svoju beztak silne pošramotenú povesť tým, že opakovane navrhujú zjavne nedôveryhodných a základné predpoklady nespĺňajúcich uchádzačov?

Návrhy tzv. nezávislých špičiek ústavných orgánov, ktorých povinnosťou je zabezpečovanie spravodlivosti, mali v minulých kolách procesu voľby za dôsledok oprávnené rozhorčenie a vyzneli ako výsmech procesu vypočutia.

Preto sa pýtame: Je navrhovanie ľudí mentálne a kariérne spojených so Štefanom Harabinom či vnímaných ako podozrivých z justičnej kriminality, spôsob, ako zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva a prokuratúry?

Donebavolajúci bol v predošlých kolách voľby tiež postup niektorých profesijných komôr a hlavne právnických fakúlt.

Preto sa pýtame: Ako si taká právnická škola alebo profesijná komora predstavuje zlepšenie svojho už beztak biedneho imidžu, ak navrhuje kandidátov, u ktorých pre absenciu odbornej a morálnej výbavy na to nie je dôvod? A tiež, aký je dôvod ich opakovaného navrhovania po tom, čo takí uchádzači nemajú potrebnú podporu alebo sa dokonca strápnia pri vypočutí?

Je toto cesta, ako zabezpečiť, že najlepší stredoškoláci sa rozhodnú študovať právo na Slovensku a že sa kvalitní absolventi rozhodnú uchádzať sa na Slovensku o vstup do právnického povolania?

Musíme sa aj otvorene pýtať tých, ktorí lobujú u poslancov za zvolenie toho či oného navrhovaného kandidáta: Ide len o objasňovanie jeho predností, prípadne je to snaha o nekalú realizáciu komerčných záujmov alebo iných nízkych cieľov?

Z uvedeného plynú aj otázky pre samotných uchádzačov na ich vypočutí. Niektorí, ktorí sa opakovane na vypočutiach vyskytujú bez oprávneného dôvodu, by sa mali zamyslieť nad tým, či svoju predchádzajúcu neúspešnú účasť znovu zopakujú. Výsledok by totiž pre nich mohol byť rovnaký, ale cesta k nemu by mohla byť viac tŕnistá.“

Alojz Baránik, poslanec NR SR a tímlíder SaS pre spravodlivosť

Neexistujú žiadne obrázky