Stanovisko k zrušeniu migračnej dohody s Tureckom

Štandardný obrázok článku
Očakávame, že slovenská vláda a osobitne ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí budú v čase dovoleniek našich občanov informovať o celej situácii, ako aj o riešeniach, ktoré sa ponúkajú.

„Toto je test novej európskej administratívy, ktorá sa krátko po európskych voľbách ešte len formuje. Aj keď to turecká strana odmietla, je to podľa nášho názoru odveta za nedávne európske sankcie za nelegálne vrty, ktoré Turecko urobilo v teritoriálnych vodách Cypru.

Ak Ankara v tejto súvislosti spomína zavedenie bezvízového styku, ktoré Európska únia sľúbila Turecku, treba povedať, že Turecko musí splniť všetky takzvané referenčné kritériá, aby sa eliminovali bezpečnostné riziká. Medzi ne patrí napríklad úplné zavedenie biometrických pasov.

Ak si prezident Erdogan predstavuje riešenie problémov tak, že zrušením dohody opäť otvorí stavidlá nelegálnej migrácii do Európy, potom je to jasný nepriateľský akt. Európska únia musí v tom prípade adekvátne reagovať vrátane posilnenia kapacít na dôsledné stráženie schengenskej hranice, ktoré strana SaS požaduje od začiatku migračnej krízy."

Martin Klus, poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém

Neexistujú žiadne obrázky
Neexistujú žiadne videá